[ENTREVISTA] Vector5 conversa amb l’economista Antón Costas: s’acabarà produint una convergència entre les empreses amb RSE i l’economia més social

Foto: Josep Maria Canyelles conversant amb Antón Costas sobre l’RSE i les maneres de mesurar la riquesa dels països més enllà del PIB

  • Vector 5 ha conversat amb Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la UB i expresident del Cercle d’Economia.
  • Costas va ser el conferenciant a l’acte de presentació del llibre “Amb valor afegit” de gestió de la responsabilitat social per a pimes.

 

 

 

 

 

Anton Costas ha estat el conferenciant de l’acte de presentació del llibre “Amb valor afegit”, un manual de gestió de la responsabilitat social empresarial (RSE) adreçat a les pimes. Es tracta d’una iniciativa de la Càtedra RSU de la Universitat de Girona (UdG) amb la col·laboració de Vector5 | excel·lència i sostenibilitat, que s’ha fet càrrec de l’elaboració. Costas és catedràtic de política econòmica de la UB i expresident del Cercle d’Economia i publica habitualment articles d’opinió a la Vanguardia.

Els dos ponents de l’acte, Costas i Josep Maria Canyelles, autor de la publicació, han pogut conversar sobre alguns aspectes relacionats amb l’RSE.

V5: A Davos es va presentar una proposta d’un índex complementari al PIB que pugui mesurar la riquesa dels països en termes més ajustats a la realitat, tenint en compte les variables socials i ambientals, i no solament macrodades d’impacte econòmic, en la línia de l’Índex de Desenvolupament Humà de Nacions Unides.

Anton Costas: Ho trobo una proposta interessant i, de fet, ja s’estan fent coses en aquest sentit. L’indicador del WEF intenta mesurar la capacitat que tenen els països per traduir el progrés social. Jo no substituiria el PIB, que serveix per mesurar certes coses; en tot cas el milloraria. Si el que volem és mesurar el progrés social d’un país el PIB no és l’eina adequada; aleshores calen aquests altres instruments que van sortint però que encara no tenen la capacitat sintètica que aporta el PIB.

V5: Respecte l’RSE, hi ha alguna matèria que s’hagi de regular més pel que fa al bon govern per assegurar que no hi hagi tantes esquerdes?

Anton Costas: Segur que sí i s’està fent. Jo sóc conseller de diverses empreses i veig com es van implantant aquestes obligacions com la definició de mapes de risc.

V5: Però quan surt un president de govern i fa declaracions convidant a no abordar certs incompliments (“en esto no nos metamos“), ¿no pot passar que les empreses tinguin la sensació que certes regulacions existeixen però que complir-les no és rellevant o és merament formal?

Anton Costas: Jo penso que estem en una fase de transició llarga des d’una visió filantròpica de l’RSE, basada en donacions, després algunes empreses van anar evolucionant i ara ja estem en una visió de l’RSE que està intentant formar part del model de gestió empresarial i introduir preocupacions socials com els reptes climàtic, igualtat salarial, conciliació… Ja no és una activitat marginal o externa, tal com bé expliqueu al manual que presenteu avui.

V5: De cara a facilitar l’evolució d’aquest model capitalista cap a un model que integri valors més humanístics, més responsables, ¿seria interessant reforçar el sector de l’economia social i tot aquell que s’orienti a crear alhora valor social i econòmic?

Anton Costas: Com economista i professor d’economia el que defenso és el sistema de mercat però el tipus de propietat de les empreses m’és indiferent, si és privada, social, pública, cooperativa… En tot cas, a totes elles els exigiré que es comportin amb les mateixes regles -d’equitat o competitivitat, per exemple. Si vostè em diu s’hauria de donar suport públic als models d’economia social, em sembla bé però mirant bé com fem servir aquests recursos.

Jo havia estat al patronat de Formació i Treball i el funcionament intern era organitzat com una empresa però el que es pretenia eren valors socials i això era fantàstic. No tinc ni biaixos a favor ni en contra. A Mondragón, per exemple, hi ha treballadors que són socis i molts altres que no, i em sembla que finalment la diversitat és important. Però és que si l’RSE va avançant, s’acabarà produint una convergència entre els dos models.

V5:  Moltes gràcies per la conversa i per poder-nos brindar la conferència sobre el dividend de l’RSE en aquest acte de presentació de la publicació “Amb valor afegit”.

 

Entrades relacionades: