Primer Manual Universitari sobre EBC: “El model de l’Economia del Be Comú. Aplicació en l’empresa/organització i casos pràctics

Elaborat per la Càtedra d’Economia del Bé Comú i l’Associació Valenciana pel foment de l’EBC, és el primer Manual Universitari publicat sobre l’Economia del Bé Comú.
Vector5 hem col·laborat explicant el procés que vam implantar al Districte d’Horta Guinardó de Barcelona, el Manual conté fonamentació teòrica i 14 casos d’empreses que estan implantant el Balanç del Bé Comú.

L’Economia del Bé Comú (EBC) és un model econòmic alternatiu que recull la major part de les diferents iniciatives crítiques sorgides durant les últimes dècades. A pesar de ser encara un model incipient i jove, creat al 2010 pel professor i activista Christian Felber, s’està estenent amb rapidesa.

L’aplicació d’aquest model a l’àmbit de l’educació i l’ensenyament en els seus diferents nivells (Primària, Secundària, Batxillerati Universitat), pot ser de gran interès, quan l’objectiu que es persegueix és educar en valors (socials i ètics) i oferir a la comunitat estudiantil visions i propostes alternatives diferents al model dominant. 

Des de la Càtedra EBC de la Universitat de València s’ha decidit crear una Xarxa d’Innovació Educativa formada per professorat de tots els nivells educatius amb el propòsit d’introduir de manera transversalels principis i valors del model de l’EBC a l’ensenyament. Per això s’ha decidit elaborar aquest manual dividit amb dos parts, una primera part de fonamentació teòrica i altra, on es presenta la part pràctica amb 14 casos d’organitzacions que estan implementant el Balanç del Bé Comú.

En el capítol de casos pràctics, Albert Huerta, soci consultor de Vector5 i expert en Economia del Bé Comú, explica el procés que es va posar en marxa de forma innovadora en el Districte d’Horta Guinardó, on es va realitzar el Balanç del Bé Comú de forma participativa amb tota la plantilla. La metodologia va consistir en 7 tallers participatius al llarg de 10 mesos i el resultat va ser la publicació del BBC del Districte i l’aprovació d’un pla de millores amb més de 130 propostes. Podeu consultar el BBC en el següent enllaç.