La revista Cooperació Catalana del mes de gener publica una entrevista a Albert Huerta, soci de Vector5. Pots llegir l’article sencer en el número 427 de la revista Cooperació Catalana.
Un parell de preguntes (que són tres)
1 – Què et sembla atractiu del cooperativisme?
Les persones! Pot semblar poc innovador, però és que el cooperativisme som les persones i ho hem de posar en valor i ho hem d’explicar molt més. Al cooperativisme he conegut persones genials, amb un fort compromís per a la transformació social, amb una gran capacitat de generar projectes reals amb un alt retorn social. El cooperativisme és l’economia radical, i no radical des d’un punt de vista d’extremista, sinó de tornar a les arrels del que hauria de ser: l’economia de les persones i per a les persones.
2 – Què no et convenç del cooperativisme?
Poques coses… A vegades posem més esforços en DIR que som diferents, que en SER diferents. Si gastem les energies en intentar dir que som diferents estem perduts, ja que en aquesta societat tothom vol explicar que és diferent. Si som autèntics i apliquem els nostres valors en el dia a dia, demostrem que apostem per una manera de fer economia més humana, sostenible i transformadora.
Hauríem de ser més oberts a altres realitats. Per sort això ja esta canviant, però a vegades semblava que si no eres cooperativista no podies fer les coses bé. En aquest món hi ha molta gent que fa les coses bé més enllà del cooperativisme, sumem complicitats.
3 – Consideres que una altra economia és possible?
No només és possible, sinó que és necessària i a més és real. Cada vegada parlem més de tendències diverses que volen impulsar un model econòmic que posi en el centre les persones i que superi un sistema que ens ha dut a les darreres crisis econòmiques i socials.
Cooperativisme, Economia del Bé Comú, economia blava, economia circular, col·laborativa… són només algunes de les tendències que estan tenint cada vegada més presència en el nostre país i que pretenen establir unes relacions econòmiques i socials més equitatives i basades en la democràcia.
Si realment volem tenir impacte i ser transformadors, hem de seguir construint alternatives i madurar cadascuna d’aquestes tendències, però també hem de superar els particularismes de cada iniciativa i anar més enllà, seient en una taula i col·laborant per construir models des de les bases que no siguin excloents i que aprofitin tots els potencials. Només així podrem superar les àrees de confort de cadascuna d’aquestes tendències i assolir reptes més ambiciosos, demostrant que és possible gestionar, produir i consumir d’una altra manera.