ALENA: Equipaments Saludables i Sostenibles

ALENA és un projecte que tracta de definir un model holístic saludable i sostenible de residències per a gent gran. S’ha desenvolupat una eina d’autodiagnosi per a avaluar l’estat actual de les residències, en quatre grans àmbits: sostenibilitat ambiental, atenció saludable, espais de treball saludables i col·laboració amb la comunitat. La eina identifica millores, brinda un full de ruta per millorar les infraestructures de les residències per reduir els impactes ambientals i els consums de recursos (energia, aigua, mobilitat, etc.).
Promoure hàbits de vida saludables i sostenibles entre les persones usuàries i treballadores en línia amb la visió de la Residència amb compromís social i ecològic i ajuda a definir mecanismes per a implementar el que sigui necessari.

Aquesta metodologia contribueix a la mitigació del canvi climàtic i a l’assoliment dels ODS i d’una societat més justa. S’ha començat a implementar a diverses residències de gent gran a través de FEATE, la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat. De la mateixa manera, s’ha començat a treballar amb Escoles Coop, la Federació d’Escoles Cooperatives a Catalunya.

Amb el finançament de les subvencions pel Clima en el marc del Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i de les subvencions del projectes Singulars del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.